Herşeyi Burada Paylaşacaz.

Sitemize Hoş Geldiniz

Join the forum, it's quick and easy

Herşeyi Burada Paylaşacaz.

Sitemize Hoş Geldiniz

Herşeyi Burada Paylaşacaz.

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Herşeyi Burada Paylaşacaz.

Arkadaşlar Bu Site Bütün Konuları Barındıran Bir Sitedir.


    Filtreler Buyrun

    Admin
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 211
    Rep Gücü : 8625
    Rep Puanı : 7000
    Kayıt tarihi : 03/09/09

    Filtreler Buyrun Empty Filtreler Buyrun

    Mesaj tarafından Admin Paz Eyl. 06 2009, 01:58

    Discort Filtresi

    Bu filtre genel olarak resmimizin şekli üzerinde oynama yapmamıza yarar.

    DIFFUSE GLOW Filtresi :
    Resminizdeki parlak bölgeleri genişletip yayar ve mevcut ışığa göre fazladan bir parlama efekti sağlar. İletişim kutusundaki 'graininess' seçeneği --> resme tanecikli bir doku kazandırmamıza, 'glow amount' seçeneği --> ışık miktarını arttırıp azaltmamıza, 'clear amount' seçeneği ise --> resmin kendi renginin ne kadarının görüneceğini belirlememize yarar.

    DISPLACE Filtresi :
    Kullanılması oldukça zor bir filtredir ve istenilen sonucun alınabilmesi için ciddi anlamda bir tecrübe ve denemeye ihtiyaç duyulur, ama yaptıkları da son derece etkili bir filtredir. Genel anlamda resmi eğer, büker, parçalar. *.bmp formatındaki dosyalarda çalışmaz. *.psd formatındaki bir resmi bozulma haritası olarak kullanır. Ana resimdeki pixelleri bozulma haritasındaki pixellerin renk değerine göre kaydırır. Maalesef ön izleme penceresi de yoktur.

    GLASS Filtresi :
    Resminize buzlu cam arkasından bakıyormuş görüntüsü sağlar. İletişim kutusunda 4 tane hazır buzlu cam tipi yüklüdür. Bunları texture seçeneğinde bulabilirsiniz. İsterseniz bir başka *.psd formatındaki resmi de kullanabilirsiniz. İletişim kutusundaki 'scaling' seçeneği --> buzlu camın dokularının ne kadar önde (dikkate alınacak) veya arkada (az dikkate alınacak) olacağını ayarlamamıza, 'distortion' seçeneği --> bozulma miktarını belirlememize, 'smoothness' seçeneği ise --> buzlu camın buz hücrelerinin ebadını belirlememize yarar.

    OCEAN RIPPLE Filtresi :
    Resminizi denizde oluşan dalgalar gibi büker. İletişim kutusundaki 'ripple size' seçeneği --> dalgaların boyunu ayarlamamıza, 'ripple magnitude' seçeneği ise --> bozulma miktarını ayarlamamıza yarar.

    PINCH Filtresi :
    Resmi içe veya dışa doğru küresel bir mantıkla sıkıştırır. Amount değeri 100 ile -100 arasında değişir. Tel çerçevede de izleyebileceğiniz gibi içe ve dışa resim merkezli bir küre mantığıyla sıkıştırma yapmaktadır.

    POLAR COORDINATES Filtresi :
    Bir resmin koordinat sistemini kutupsaldan dörtgene veya dörtgenden kutupsala dönüştürür.

    RIPPLE Filtresi :
    Resimde tırtıklanmış bir görüntü oluşturur. İletişim kutusundaki 'amount' seçeneği --> tırtık derinliğini ayarlamamıza, 'size' seçeneği --> tırtık dalgasının boyunu belirlememize yarar.

    SHEAR Filtresi :
    Resminizi iletişim kutusundaki gösterilen hareket çizgisine uygun olarak eğip büker. Çizginin istediğiniz yerine tıklayıp kaydırabilir, böylece resminizi sınırsız sayıda şekle sokabilirsiniz.

    SPHERIZE Filtresi :
    Resminizi bir küre veya silindir yapısında 3 boyuta taşır. İletişim kutusundaki tel çerçeveden ön izleme sağlayabilirsiniz. 'amount' seçeneği --> resme kazandırılacak derinliği belirlememize 'mode' seçeneği --> küre, yatay silindir veya düşey silindir seçeneklerini kullanmamızı sağlar.

    TWIRL Filtresi :
    Resmi, merkezi kısmı hariç olmak kaydıyla sağa veya sola 0-999 dereceye kadar döndürmemize yarar.

    WAVE Filtresi :
    Adı üstünde zaten, resimde dalga efekti yaratır. İletişim kutusundaki Number of Generator seçeneği üretilecek dalga sayısını belirler. Çok dalga üretilirse dalgalar üstüste bineceğinden bozulma da büyük olur. Wavelenght seçeneği dalga tepeleri arasındaki mesafedir. Amplitude dalga yüksekliğidir. Sine, triangle ve square dalganın tipidir. (Eğri, üçgen, kare). Bir seçim bölgesine uygulandığında resim ilginç bir hal alabilir.

    ZIGZAG Filtresi :
    Su yüzeyindeki dalgalanmalara benzer bir efekt oluşturur. İletişim kutusundaki 'amount' ve 'ridges' seçenekleri --> dalganın özelliklerini, 'style' seçeneği ile --> dalganın yönünü ve cinsini ayarlayabiliriz. 'pond ripples' (havuz dalgaları), 'out from center' (merkezden dışa doğru) veya around center ( merkezin civarında) seçeneklerimiz var.

    Noise Bölümü AçıkLamaLarı

    ADD NOISE Filtresi :
    Görüntüye parazit ekler ve bu parazitlerle resmin bütünleşmesini sağlar. Genellikle resmin tamamına veya bir kısmına doku oluşturmak için kullanılır. İletişim kutusundaki 'amount' değeri --> parazit yoğunluğunu ayarlar, 'uniform' seçeneğini işaretlerseniz, her bir pixel için amount değeri kadar + veya - renk rastgele seçilir. Eğer 'gaussian' seçeneğini işaretlerseniz bu renk seçimi gaussian çanına bağlı olarak hesaplanır. Genellikle gaussian seçeneğinde daha parazitli bir görünüm oluşur. 'monochromatic' seçeneği işaretliyse parazitler siyah-beyaz arasında değer alabilir.

    DESPECKLE Filtresi :
    Bu filtre, resimdeki en büyük farka sahip renk değişim yerlerini koruyarak diğer yerleri bulanıklaştırır. Böylece resmin ayrıntıları ve çizgileri korunurken genelde parazitler ve aşırı netleşmiş pixeller yumuşatılır. Scanner'da kötü taranmış resimleri düzeltmek için kullanabilirsiniz.

    DUST&SCRATCHES Filtresi :
    Bu filtre resimdeki çizik, kırık gibi kusurlu bölgelerde hatalı yerleri çevresiyle kaynaştırmak için kullanılır. İletişim kutusundaki 'threshold' değeri --> hatalı bölge ile ona komşu bölge pixellerinin değerini analiz etmek için kullanacağı değerdir. 'radius' değeri ise --> hatalı bölgenin temizleneceği aralığı belirler. Çalışmalarınızda her iki değeri dengeli kullanmanız en iyi sonucu almanızı sağlar. Eski fotoğraflar için çok uygun bir filtredir.

    MEDIAN Filtresi :
    Median filtresi resimde veya seçili bölgedeki pixellerin parlaklıklarını harmanlar ve istenmiyen parazitleri azaltır. Radius değeri her bir pixelin kaç pixel yarıçaptaki bir bölgeyi inceleyip harmanlıyacağını gösterir. Yüksek değerler ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalıdır


    Grafik düzenleme yazilimlari (Photo Editing Software), yeni bir resim olusturmaktan daha çok var olan resimler üzerinde düzenlemeler yapmaniza yardimci olan programlardir. Bundan dolayi içerdigi çizim araçlari, kalem ve firçadan çok, kesme kopyalama ve silme üzerine dayalidir. Bu tip programlar iki resmin montajlanmasindan var olan resim üzerinde degisiklik yapmaya, bozulmus yipranmis resimlerin tekrar olusturulmasindan yeni illustrasyonlara kadar bir çok alanda kullanilirlar. Bu programlar yanyana gelmemis insanlari ayni resim içinde göstermek, hiç gitmediginiz yerlerde çekilmis fotograflar olusturmak, var olan arabanizin rengini degistirmek ya da kendinizi zenci yapmak gibi eglence amaçli olarak da kullanilabilirler.

    Photoshop'a Genel Bakış
    Photoshop programi ilk baslatildigi zaman karsiniza gelen çalisma ekrani üzerinde islemleri daha hizli yapabilmek için, çesitli araçlara kisayollar, simgeler seklinde yer aliyor. Sol tarafta yer alan araç çubugu ile yer alan ufak pencereler resim durumu hakkinda ve daha detayli kullanim için yardim olustururlar.
    Araç Çubugu (Tool Bar)
    Photoshop kullanimi sirasinda çalisma alani üzerinde yer alan bu menü, resim üzerinde seçim, çizim yapma, silme islemi gerçeklestirme, renk seçme ve tonu açma ya da koyultma, resim içinde çogaltma, renk doldurma yapma, çizgi çizme, görüntüyü yumusatma gibi ana islevleri gerçeklestirmek için tüm araçlari içerir.
    Rectangular Marquee Tool, Kare, dikdörtgen çizmek seçili alan yaratır. Klavye kısa yolu gördüğünüz gibi "M" tuşudur. Kare çizmek istersek, kare şeklini seçip, klavyemizdeki Shift tuşuna basılı tutarak imajımız üzerinde mause muzu sürüklemeliyiz. Aksi halde dikdörtgen alan seçer.
    Elliptical Marquee Tool, şayet Daire çizmek istersek, daire şeklini seçip yine klavyemizdeki Shift tuşuna basılı tutarak imajımız üzerinde mause muzu sürüklemeliyiz. Aksi halde elips alan seçer.
    Diğerleri, tek pixel olarak yatay (Single Row Marquee Tool) veya dikey (Single Column Marquee Tool) alan seçmeye yarar.
    Move Tool, Seçilen bir alanı veya Layer (Katman)'ı taşımanıza yarar. Otomatik seçim özelliği olduğu gibi imajın üzerindeyken sağ tuşa basarsanız hangi Layer de olduğunuzu da belirtir.
    Lasso Tool, Kement Aracı denir. imajınız üzerinde serbestçe çizerek alan seçebilirsiniz.
    Polygonal Lasso Tool, Resmin belli noktalarını tek tek seçmenizi sağlar.
    Magnetic Lasso Tool ise kontrast ve renk ayarlarını yapar.
    Magic Wand Tool, imaj üzerindeki benzer renkleri seçim aracıdır. Benzer renkleri veya tonları seçebilirsiniz.
    Crop Tool, Kesme Aracı. imajınızdaki fazlalıkları kesmenize, temizlemenize ve serbest olarak döndürmenize yarar
    Slice Tool, Dilimleme Aracı, imaj üzerinde dilimler yaratmanıza yarar.
    Slice Select Tool ise slice tool ile oluşturduğumuz dilimleri seçmemize yarar.
    Airbrush Tool, Yumuşak kenarlı hat şeklinde boyama yapmamıza yarar.
    Pencil Tool, Kalem aracı.
    Airbrush Tool, sert kenarlı çizgiler çekmeye yarar. Adından da anlşılacağı üzere Kalem olarak kullanılır.
    Paintbrush Tool, Fırça etkisi sağlar ve boyama yapmamıza yarar.
    Clone Stamp Tool , imajın bir yerine Alt tuşu ile tıkladığımızda buranın resim ve doku örneğini alır ve bu örneği istediğimiz yere tıklayarak yapıştırmamızı sağlar.
    Pattern Stamp Tool ise hafıza-şablon (Pattern) olarak aldığımız görüntüyü kullanmaya yarar.
    History Brush Tool, imajın arkaplan rengini kopyalayıp imaj üzerine seçilen alanı fırça etkisiyle boyar.
    Art History Tool ise kullanılan seçili alandaki farklı boyama stillerine bakıp onları taklit ederek, fırça etkisiyle boyama yapar.
    Eraser Tool, Silme Aracı, imaj üzerinde beğenmediğiniz yerleri siler ancak silerken alttaki Layerdeki rengin vaya imajın görünmesini sağlar.
    Background Eraser Tool, arkaplan rengini silerek imajı transparan hale getirir.
    Magic Eraser Tool ise tek tıklama ile imajın arkaplan rengini silerek imajı tranparent yapar.
    Paint Bucket Tool, Boya Kovası ile seçili alanı, Foreground denen renk değiştirme aracındaki üstteki renk ile doldurabilirsiniz. Gradient Tool ise iki yada daha çok rengin birbiri arasında yumuşak geçiş yaparak seçili alanın boyanmasını sağlar.
    Blur Tool, imaja kenarlardan dışa doğru belirsizlik hissi verir.
    Sharpen Tool, imajın kenarını dışa doğru keskinleştirme hissi verir,
    Smudge Tool, imajın rengini dağıtmak, renkleri birbirine karıştırma, leke hissi verir.
    Dodge Tool, imajda aydınlanmış -ışıklanmış alan sağlar,
    Burn Tool, imajda koyulaşmış-kararmış alan sağlar, Spone Tool, ise imajın renk doygunluğunu azaltıp, çoğaltmaya yarar.
    Path Companent Selection Tool - Direct Selection Tool , Pen Tool ile imaj üzerinde herhangi bir yerde seçim yaptığımızda veya bir parça seçtiğimizde seçim noktalarını ve kontrol hatları ile kontrol noktalarını tespit ederler.
    Type Tool , imaj üzerinde yazı (text) yazmamızı sağlar, Photoshop'un Yazı Editörüdür
    Pen Tool, Etkili ve denetimli seçim alanları sağlar, yapılacak imajın düzgün kenar yönleri çizmemize izin verir.
    Rectangle Tool, en üstte Rectangular Marquee Tool bölümünde anlattığımız işlemleri yapar. Ancak bu aracın farkı Foreground denen renk değiştirme aracındaki üstteki renk ne ise uygulandığı yerde direkt o rengi kullanır ve maskeleme yapar. isterseniz daha sonra üzerine çift tıklayarak rengi değiştirebilirsiniz. Herbirinin kenarlıkları, yarıçapları"Tool Options Bar" 'dan ayarlanabilir
    Line Tool, çizgi aracıdır. istenilen kalınlıkta düz çizgiler çizer.
    Custum Shape Tool, Photoshop'un hazır şekiller listesini kullanmamızı sağlar.
    Notes Tool, imaja açıklayıcı yazı ve ses ekler. Ancak bu eklentiler sadece PSD formatında etkindirler.
    Eyedropper Tool, imaj için örnek renk seçmemizi sağlar. imajın hangi rengine tıklarsanız o rengi alır.
    Color Sampler Tool, Info sekmesinde seçilen rengin değerini gösterir.
    Measure Tool, imajda iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmemizi sağlar.
    Hand Tool , ekrana sığmayacak şekilde büyültülen imajlarda görünmeyen yerlere ulaşmak için kullanılır.
    Zoom Tool, imajın istenilen bölümüne yakınlaşmayı veya uzaklaşmayı sağlar.
    Palet (Renk Seçim Aracı), Foreground üstteki rengi, Background alttaki rengi belirtir.
    Quick Mask Mode, Hızlı maskeleme yapmaya veya maskelemeden çıkmaya yarar.
    Full Screen Mode, tam ekran yapar, eski hale gelir.
    Jump to ImageReady, ImageReady'ye atlama yapar. Herhangi bir imajınız açıksa doğrudan ImageReady'e gönderip aynı imajda bütün katmanları, efektleri ve filitreleri ile ImageReady'de kullanıma hazırlar.

    LAYER - KATMAN (LAR)
    "Layer" leri açmak için Ana Menüden, Window/Show Layers yolunu kullanıyoruz. (Kapatmak için ise Window / Hide Layers yolunu seçiyoruz.). Katmanlar olarak da ifade edilen Layer'ler Photoshop gibi resim işleme programlarının en önemli unsurlarıdır. imajımızı hazırlarken yaptığımız her desenin, yazının, grafiğin birbirine karışmaması, değiştirmek istediğimizde herbirine ayrı ayrı hükmetmemizi sağlarlar. imajımızı hazırlarken, imaja ekleyeceğimiz her yeni parça ayrı bir katman (Layer) açılarak yapılmalıdır. Yani meydana getireceğimiz imajımız bir Üstüste Gelmiş Layer - Katmanlar- Bütünüdür. Bunu ş öyle de açıklayabiliriz; nasıl ki bir sinema filmi çekilirken film kamerası şerit halinde ve her hareketi ayrı ayrı karelere çeker de ancak film oynatıldığı zaman perdede hepsi tek bir sahne imiş gibi görünürse Layer ler de aynı böyle bir filmin kareleri gibi ayrı ayrı hazırlanır ama yapılan imaj tek bir resimmiş gibi görünür. Tabi bizim imajımızda -Katmanlarda- film kareleri gibi hareketlilik,
    animasyon yoktur.
    Layer'lerin herbirisi birbirinden bağımsızdır. Onları istediğimiz gibi yerlerini değiştirebilir, herbirine ayrı ayrı çeşitli Effect'ler
    (Yeni adıyla "Layer Style" ) uygulayabilir, saydamlaştırıp, altındaki layerin görünmesini sağlayabilir yada imajımızda görünmesini iptal edebiliriz.

    Layer penceremizi daha yakından tanıyalım :
    1-Göz (Indicates layer visibility): Layeri görmemizi sağlar, şayet mause ile gözün üzerine tıklayıp kapatırsak o layer'i
    imajımızda göremeyiz. Açık olan Layer'i gösterir.
    2-Fırça (Indicates painting on layer or layer mask):
    Hangi Layer de işlem yapılıyorsa orada belirir. Çalıştığımız Layer'i gösterir.
    3-Efekt Uygulaması (Add a layer style): Layer ımıza çeşitli efektler uygulamamızı sağlar. Tıkladıktan sonra açılan pencereden bir efect seçersek seçtiğimiz efektin işaretlendiği Layer Style penceresini açar.
    4-Maskeleme Aracı (Add a mask): Layer e mask ekler.
    5-Yeni set yaratma Aracı (Create new set):
    6- Renkleri ve Tonlarını değiştirme Aracı (Create new fill or adjustment layer): Mecut renklerimizde çok güzel değişiklikler yapmamızı sağlayan özellikleri çalıştırır.
    7-Yeni Layer Yaratma Aracı (Create a new layer): imajımıza yeni bir layer ekler.
    8-Layer'i silme Aracı (Delete layer): iptal etmek istediğimiz için işaretlediğimiz layer i siler.
    9-Layer seçenekleri: Buradan yeni Layer yaratabilir, seçilen Layer in kopyasını çıkarabilir, Layer i silebilir, Layer özelliklerini görebilir, Layer Style de Blending Seçeneklerine ulaşabilir, Layer leri birbirleri ile birleştirebilirsiniz.
    10-Opacity: Yukarıda anlatınan Matlık değerini ayarlayabilirsiniz.

      Similar topics

      -

      Forum Saati Ptsi Nis. 29 2024, 18:22